Saturday, November 2, 2013

Måndag 2013-10-28 Enter the ruski. Hossa - Kostamus - Kalevala

Pigga och utvilade var det dags för klumpen i magen att göra sig påmind igen. Vi skulle möta upp sörlänningarna inne i Ryssland, alltså skulle tullen genomgås på egen hand.
Vi hade hört historier om sex timmar för proceduren. Att de tvingat tidigare resenärer att tömma allt i bilen för att visa att de inte smugglat något, även plocka ut bilbatteriet.

Tankstopp i Finland, såklart testar man det exotiska dieselbränslet :)


Tanten som fixade boendet tipsade oss om en mycket kortare väg hon brukade åka buss när hon skulle till Ruski. Dock var den inte riktigt ämnad för turister, så vi vände istället för att testa lyckan :)



At the next crossing, turn left.


Undrar vad "Böj dig framåt och slappna av" heter på ryska... dags för tullen

Glatt överraskade var vi när vi passerat på 45 minuter :) Den största delen var att fylla i formulär på ryska. Dock var det en tulltjänsteman som tyckte bilen var frän så han hjälpte oss mycket.


Kostamus var den första "byn" vi passerade. Ett bra miljötänk att använda utslitna däck som påkörningsskydd för gas/olja/värmeledningen... Eller så var det vad som fanns tillhands.


Vi stannade för lunch mellan Kostamus och Kalevala. Såg en rastplats så vi stannade efter bron och körde tillbaka. Lite intressant att se hur pelarna av timring hade satt sig så de två sista lutade nedåt mitten av ån.
Dock fick vi se ett hållfasthetsprov då en rysk lastbil kom i full karriär över bron och hoppade lite när han passerade.

Rastplatsen var väldigt fin för att vara ryssland. Dock låg det ett berg av vodkaflaskor och skräp lite varstans.


Kokade upp en festmåltid bestående av bullens, ärtsoppa och kaffe.

 
Sedan följer den sämsta officiella "väg" jag åkt på. Femton mil tog fem timmar. Det gick inte att köra snabbare då bilen skulle gått sönder. 30kmh och ständigt väjande för hål i grusvägen.


Framme i Kalevala var det kväll och kolsvart. Vi började med att se en yngre kvinna och en tant, varav den yngre var på väg att vingla ut och bli överkörda av oss (svårt i fyllan). Dock räddade tanten henne genom att dra in henne till vägrenen igen. Welcome to russia.

Hotellrummet, inget att klaga på. Dessutom fick man dela rum med delar ur idoljuryn som synes.


Middag på hotellet och våra nya bekantskaper


Danska och Svenska vikingar på väggmålningen, lite ironiskt då det är 20 mil till närmsta kust.



285kr för middag, övernattning och frukost.




Visa Körbeskrivning till Kalevala, Karelska republiken, Ryssland på en större karta
sa

No comments: